
Orzechy wzmacniają serce i krążenie! Zawierają mnóstwo cennych witamin, przede wszystkim z grupy B, A i E, oraz sole mineralne, białka i tłuszcze.
Dieta białkowa
Codzienny jadłospis powinien składać się z 4 posiłków: sycących śniadań - pierwszego i drugiego, mięsnych obiadów i nabiałowych kolacji. Dieta jest również bogata w owoce, warzywne surówki i sałatki. Aby chudnąć trzeba pamiętać, że mięsa, wędliny, sery i inne wyroby mleczne, które dostarczająorganizmowi dużej dawki białka, powinny być chude! Codziennie należy wypijać przynajmniej 2 litry niegazowanej wody mineralnej, a mocną kawę i herbatę najlepiej zastąpić ziołowymi herbatkami. Stosując dietę białkową można schudnąć 4 kilogramy w ciągu miesiąca.
Opis diety:
Dzień I
Śniadanie: szklanka mleka zawierającego 2 % tłuszczu, 3 grzanki
z 3 plasterkami polędwicy, a do tego napar z kopru włoskiego.
II śniadanie:
150 g jogurtu naturalnego, jabłko
Obiad: udko kurczaka z rożna bez skóry, 2 czubate łyżki
marchewki z groszkiem i łyżeczką oleju
Kolacja: dwa jajka sadzone, na odrobinie oleju, dwie szklanki fasolki szparagowej
Dzień II
Śniadanie: szklanka maślanki, 3 suchary z 3
plasterkami szynki drobiowej, a do tego napar z anyżku.
Drugie śniadanie: szklanka kefiru, grejpfrut
Obiad: 200 gram pieczonego w folii dorsza, 150 gram gotowanych brokułów, pokrojona
w paseczki papryka skropiona cytryną
Kolacja: omlet z 2 jaj z 2 plastrami sera żółtego, cztery liście zielonej sałaty z łyżką oliwy
z oliwek
Dzień III
Śniadanie: szklanka kefiru, 2 kromki chleba razowego, jajko na
twardo, pomidor, a do tego herbata z malwy.
Drugie śniadanie: 50 gram serka homogenizowanego, dwie pomarańcze
Obiad: 200 gram pieczonej piersi indyka, gotowane buraczki bez zasmażki
Kolacja: 50 gram chudego serka wiejskiego ze szczypiorkiem i dużym pomidorem
Dzień IV
Śniadanie: szklanka kefiru, dwie kromki chleba graham
z dwoma plasterkami sera żółtego,a do tego napar z łopianu
Drugie śniadanie: 150 ml jogurtu naturalnego i owoc - może być jabłko lub gruszka
Obiad: 150 gram wątróbki drobiowej usmażonej z cebulą na odrobinie oleju, kiszony
ogórek, pieczone jabłko
Kolacja: 100 gram upieczonej piersi kurczaka, kabaczek lub cukinia z rusztu
Dzień V
Śniadanie: kawa z mlekiem 2 % tł.,dwie kromki pumpernikla
z 2 plasterkami szynki drobiowej, a do tego napar z pokrzywy
Drugie śniadanie: 75 g serka wiejskiego z truskawkami
Obiad: 150 gram schabu pieczonego ze śliwkami, surówka
z 2 porów i pomidora
Kolacja: 150 gram pieczonego pstrąga, surówka ze 100 gram kapusty kiszonej i jabłka
Dzień VI
Śniadanie: szklanka kefiru, 2 kromki chleba z 2 plasterkami
sera białego chudego i ćwiartką wędzonej makreli, a do tego napar z pokrzywy
Drugie śniadanie: 50 g serka homogenizowanego do tego dwie mandarynki i kiwi
Obiad: 200 gram pieczonej piersi kurczaka, 100 gram białej kapusty z dodatkiem jabłka i skropionej cytryną
Kolacja: dwie parówki drobiowe, dwie cykorie z łyżeczką oliwy
Dzień VII
Śniadanie: szklanka mleka 2% tł., grahamka z 2 plasterkami
żółtego sera i liściem sałaty, a do tego napar z malwy
Drugie śniadanie: 150 g kefiru i jabłko
Obiad: 100 gram gotowanej piersi z indyka, 250 gram szpinaku z łyżeczką margaryny,
pokrojony pomidor z cebulą
Kolacja: 200 gram pieczonego pstrąga, 150 g surówki z selera i łyżki chrzanu
Etap drugi - przez następne dwa tygodnie możesz jeść trochę więcej. Dania zostały uzupełnione
dodatkowymi produktami, a kolację możesz wybrać spośród 3 wersji, jednak aby utrzymać wagę należy spożywać nie więcej jak 1600 kalorii dziennie.
Śniadania uzupełnij o:
jedną kromkę chleba razowego
Drugie śniadania uzupełnij o:
1,5 raza więcej świeżych owoców
Obiady zupełnij o:
3 razy w tygodniu 1,5 raza więcej surowych warzyw,2 razy w tygodniu dodatkowo
3/4 szklanki ugotowanego razowego makaronu albo pół szklanki gotowanego
brązowego, a najlepiej dzikiego ryżu, 2 razy w tygodniu pół szklanki gotowanej
kaszy gryczanej lub purée z ugotowanych suchych strączkowych warzyw,
np. grochu, fasoli czy soczewicy
Kolacje masz do wyboru:
1) 80-100 g chudego mięsa z rusztu,może być pierś z indyka lub
kurczaka, z bułką grahamką i warzywami
2) 150 gram chudej ryby, do tego 200 gram gotowanych warzyw i
zupa warzywna, zabielana mlekiem z kromką razowego chleba
3) Dwie kromki razowego pieczywa z dwoma jajkami na twardo i sałatką
z pomidorów i cebuli