Diety Liczydło Czytelnia Przepisy kulinarne Forum dyskusyjne
Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem! Jej brak powoduje bolesne skórcze mięśni, podobnie jak przy niedoborze magnezu.
Dieta wątrobowa
Chora wątroba to poważny problem, który wymaga nie tylko leczenia, ale także ścisłego przestrzegania zaleceń dietetycznych. Prawidłowo przygotowane i skomponowane posiłki pozwolą na szybszą regenerację chorego narządu i powrót do zdrowia.Dieta wątrobowa, powinna być bogata w białko i węglowodany z ograniczeniem tłuszczu i błonnika. Wskazówki dietetyczne w przypadku wirusowego zapalenia wątroby kształtują się następująco: Białko podaje się w ilości 1,5 - 2 grama na 1 kg wagi ciała na dobę. Produkty białkowe powinny zawierać dużą ilość substancji lipotropowych takich jak: metionina, cholina, witamina B2 i C. Związki lipotropowe zmniejszają stopień nadmiernego odkładania lipidów i przyspieszają jej znikanie ze stłuszczonej wątroby. W diecie wątrobowej tłuszcze ogranicza się do 40g dziennie. Stosuje się tłuszcze o niskim punkcie topnienia i wysokiej wartości biologicznej, a więc takie jak: olej sojowy, olej słonecznikowy, masło.
Podczas diety wątrobowej posiłki powinno podawać się często, tj. 4-5 razy dziennie, ale w małych ilościach, a potrawy powinny być umiarkowanie ciepłe. Najlepsze są potrawy gotowane w wodzie i na parze, pieczone w folii, pergaminie, a także duszone bez tłuszczu. Zazwyczaj w diecie wątrobowej zwiększa się ilość chudego mleka i twarogu, które zawierają metioninę.
Z diety wątrobowej należy wyłączyć pokarmy ciężkostrawne, wzdymające, pikantne, zawierające czosnek i cebulę, oraz wszelkie używki, a więc kawę, alkohol, papierosy.