Diety Liczydło Czytelnia Przepisy kulinarne Forum dyskusyjne
Konserwowane warzywa i owoce tracą swoje wartości odżywcze! Natomiast mrożone zawierają ich prawie tyle samo co świeże, dlatego w sklepie sięgaj po mrożonki, a nie puszki!
Diety
Nauka o żywieniu, zarówno człowieka zdrowego jak i chorego, jest bardzo dynamicznie rozwijającą się dziedziną. Od lat możemy czytać i studiować rozmaite artykuły, książki i publikacje medyczne, dotyczące prawidłowego odżywiania się ludzi w różnym wieku, prowadzących różny tryb życia, a także cierpiących na różne jednostki chorobowe.Niestety pomimo tak szeroko dostępnej wiedzy, w sztuce żywienia wciąż popełniamy mnóstwo błędów. Najczęściej wynika to, nie z nieświadomości, ale z braku chęci i czasu na przygotowywanie wartościowych posiłków. Dopiero gdy pojawią się problemy zdrowotne, zaczynamy zwracać uwagę na to jak, i co jemy. Często o sposobie żywienia decydują przyzwyczajenia i upodobania kulinarne. Nieprawidłowe metody przygotowywania potraw, jak na przykład smażenie, czy spożywanie nadmiernej ilości tłuszczów zwierzęcych, są przyczyną stanów chorobowych układu pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych, trzustki, a także układu krążenia i zaburzeń przemiany materii. Ostatnia dolegliwość, która objawia się w postaci nadwagi i otyłości, jest najczęstszym powodem, dla którego sięgamy po dietę odchudzającą.
Prezentujemy diety, które być może okażą się pomocne w pokonywaniu chorób, odzyskiwaniu sił witalnych po przebytym leczeniu, a także walce z nadwagą i otyłością.
Pamiętajmy, że stosowanie diety, szczególnie w przypadku osób chorych, powinno zostać omówione z lekarzem i odbywać się pod jego opieką. Podobnie jest w przypadku diet odchudzających, które przeprowadzone w sposób nieprawidłowy mogą nam zaszkodzić, a nawet przyczynić się do jeszcze szybszego przybierania na wadze. Polecamy serwis Smazymy.info, jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat tego jak smażyć.