Diety Liczydło Czytelnia Przepisy kulinarne Forum dyskusyjne
Sól poprawia smak wielu potraw, ale jej nadmiar jest bardzo niezdrowy! Powoduje zatrzymanie wody w organizmie, nadciśnienie tętnicze i utrudnia usuwanie toksyn. Maksymalnie możemy spożyć 2 - 2,5 grama soli dziennie, a osoby z nadciśnieniem do 1,5 grama.
Lody z orzechami
Porcje dla: 4 - 5 osób.Czas przygotowania: około 1 godziny.
Potrzebnna jest: maszynka do lodów
Skladniki: 0,5 litra mleka, 8 żółtek, 200g cukru, 250g śmietanki 36%, 50g czekolady, 60g orzechów laskowych. (mogą być inne)
Sposób przygotowania: Zółtka ucieramy z cukrem. Mleko zagotowujemy i wlewamy stopniowo do naczynia z żółtkami wstawionego do garnka z wrzątkiem, cały czas ucierając. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i dalej ucieramy, aż do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy i mieszamy z żółtkami. Nastepnie dodajemy czekoladę i orzechy. Przekładamy masę do maszynki do lodów. Gotowe lody wkładamy do zamrażalnika.
Spodobał Ci się ten przepis? Na stronie Winiary.pl znajdziesz przepisy kulinarne na każdą okazję.