Diety Liczydło Czytelnia Przepisy kulinarne Forum dyskusyjne
Sól poprawia smak wielu potraw, ale jej nadmiar jest bardzo niezdrowy! Powoduje zatrzymanie wody w organizmie, nadciśnienie tętnicze i utrudnia usuwanie toksyn. Maksymalnie możemy spożyć 2 - 2,5 grama soli dziennie, a osoby z nadciśnieniem do 1,5 grama.
Przeziębienie i grypa - zwalcz je ziołami
W chorobach układu oddechowego można stosować zioła, których działanie jest naprawdę skuteczne, a przy tym łagodne dla żołądka. Oczywiście dużo łatwiej jest połknąć tabletkę niż przyrządzać napar z ziółek, ale czy to jest lepsze rozwiązanie dla naszego organizmu? Poza tym, zioła są stosunkowo tanie i dostępne w aptekach, sklepach zielarskich a nawet niektórych marketach, dlatego warto wypróbować jaką mają moc... Z ziół przyrządzamy napar który pijemy lub płuczemy nim jamę ustną i gardło, a także stosujemy do okładów, można też samodzielnie przyrządzić z nich syropy. Pamiętajmy, że nie wszyscy mogą jednakowo stosować zioła, szczególnie ostrożni powinni być alergicy, ludzie przewlekle chorzy oraz kobiety w ciąży, nie można też podawać ziół w jednakowej ilości dorosłym i dzieciom! Najlepiej będzie wszelkie wątpliwości omówić wcześniej z lekarzem. Zioła stosowane w leczeniu chorób dróg oddechowych dzielimy na: wykrztuśne i przeciwkaszlowe. Do ziół wykrztuśnych zaliczamy: owoce biedrzeńca anyżu, mydlnicę, korzenie pierwiosnka. Do ziół przeciwkaszlowych zaliczamy: korzenie i liście prawoślazu, liście podbiału, kwiaty wysokiego prawoślazu, kwiaty maku polnego, liście babki lancetowatej.Które zioła pomogą gdy...
dopadnie nas grypa lub przeziębienie:
korzeń arcydzięgla, kwiat bzu czarnego, owoc kopru włoskiego, owoc berberysu, owoc maliny, owoc róży, ziele fiołka trójbarwnego, kwiatostan lipy, kora wierzby
męczy nas nieżyt nosa:
kwiat maku polnego, kwiat rumianku, kwiat nagietka, ziele bluszczyka, ziele macierzanki piaskowej, liść szałwii
boli gardło:
szałwia, tymianek, rdest wężownika, głowienka pospolita, rumianek, mięta, korzeń lukrecji gładkiej (podzielony na kawałki - żujemy)
dojdzie do stanu zapalnego oskrzeli:
korzeń arcydziegla, korzeń mydlnicy, kwiat bzu czarnego, kwiat maku polnego, kwiat lipy, kwiat mniszka, kwiat prawoślazu wysokiego, owoc jarząbu, owoc róży, ziele macierzanki piaskowej, owoc biedrzeńca anyżu
cierpimy na zapalenie zatok:
ziele bluszczyka, ziele serdecznika, liść bobrka, liść szałwii, szyszki chmielu, kwiat jasnoty, kwiat nagietka, kwiat rumianku, owoc kopru włoskiego
Jak przygotowujemy niektóre zioła?
Babka lancetowata - przyrządzamy napar: jedną łyżkę rozdrobnionych liści babki lancetowatej zalewamy szklanką wody, po odcedzeniu pijemy 1/3 szklanki 3 razy dziennie. Liść babki lancetowatej (Folium Plantaginis) ma działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, zmniejsza przekrwienie błon śluzowych, niszczy drobnoustroje.
Podbiał pospolity - przyrządzamy napar z liści podbiału (Folium Farfarae) lub z kwiatów podbiału (Flos Farfarae) 1) jedną łyżkę liści zalewamy szklanką wody i gotujmy przez trzy minuty, po 10 minutach przecedzamy. Pijemy ¼ szklanki 5 razy dziennie między posiłkami. Napar z liści podbiału zmniejsza podrażnienie błony śluzowej gardła i krtani, a także rozrzedza wydzielinę górnych dróg oddechowych, co ułatwia jej wydalenie. 2) Dwie łyżki kwiatów podbiału zalewamy 1,5 szklanki wody i gotujemy 5 minut, po 10 minutach przecedzamy. Pijemy 1/3 szklanki 3 razy dziennie. Napar z kwiatów podbiału działa wykrztuśnie i przeciwskórczowo.
Mak Polny - z kwiatu maku polnego (Flos Rhoeados) przygotowujemy napar: 1 łyżkę kwiatów zalewamy szklanką wrzącej wody a następnie gotujemy 2 minuty. Przecedzony pijemy 5 razy dziennie po 1 łyżce. Napar z kwiatów maku polnego osłania błony śluzowe górnych dróg oddechowych oraz działa uspokajająco.