
W naszym klimacie pożywienie powinno być zawsze ciepłe i lekko rozgrzewające, nawet latem!
Ptasia grypa – realne zagrożenie
Informacja o tym, że ptasia grypa jest już w Europie obiegła cały Świat. Do tej pory jej obecność odnotowywano w Azji, gdzie w ostatnich dwóch latach z powodu ptasiej grypy zmarło blisko 70 osób - większość z nich pracowała przy hodowli drobiu. W brytyjskim laboratorium przeprowadzono badania, które potwierdziły, że wirus wykryty w próbkach pochodzących z Rumunii, to niebezpieczny dla człowieka H5N1. Niestety w wyniku zmian w strukturze genetycznej wirusa ptasiej grypy, uzyskał on zdolność przenoszenia się z ptaków na ludzi, jeśli w wyniku dalszych mutacji osiągnie on zdolność przenoszenia się z człowieka na człowieka, grozi nam światowa pandemia!Obecnie trwają intensywne prace nad stworzeniem szczepionki przeciwko ptasiej grypie, ale naukowcy informują, że nawet szczepionki przeciwko „zwykłej" grypie, mogą pobudzić organizm do wytworzenia odporności także na ptasią grypę, lub złagodzić jej ewentualny przebieg. Kupując szczepionkę należy zwrócić uwagę na jej skład - ważne aby zawierała białko typu N1.
Ptasia grypa - jak może dojść do zakażenia?
• przez kontakt z chorym ptactwem - dzikim lub hodowlanym
• przez kontakt z odchodami chorych ptaków
Pamiętajmy, że wirus może być przenoszony ze skażonych ferm lub targowisk zwierzęcych na przykład na: ubraniu, obuwiu, pojazdach, klatkach, w których przebywały ptaki. Istnieje także ryzyko przeniesienia wirusa za pośrednictwem zakażonego drobiu i jaj. Światowa Organizacja Zdrowia informuje, że objawy u osób zakażonych ptasią grypą, są bardzo podobne do tych, które towarzyszą przeziębieniu: kaszel, ból gardła, trudności w oddychaniu, bóle mięśni, bóle oczu a także gorączka powyżej 38 stopni Celsjusza. Grypa jest chorobą bardzo niebezpieczną, która szczególnie zagraża osobom z upośledzoną odpornością, osobom z chorobami układu oddechowego i układu krążenia, osobom starszym i dzieciom.
Ptasia grypa - jak zapobiegać rozprzestrzenianiu?
• drób i jaja należy przed spożyciem poddawać wysokiej obróbce termicznej
• zgłaszać właściwym służbom przypadki podejrzenia ptasiej grypy, zarówno u ptactwa hodowlanego jak i dzikiego
• mięso chorych lub podejrzanych ptaków należy bezwzględnie niszczyć
• unikać kontaktu z dzikim ptactwem i jego odchodami
• odizolować ptactwo hodowlane od ptactwa dzikiego
• myć często ręce mydłem lub innym detergentem
• unikać miejsc, w których hoduje się ptaki i/lub nimi handluje
W Polsce jest prowadzony stały nadzór ptactwa hodowlanego oraz dzikiego i jak do tej pory nie wykryto u nas obecności wirusa ptasiej grypy. Wiadomo jednak, że istnieje takie zagrożenie, dlatego lepiej zapobiegać jego rozprzestrzenianiu się, w tym celu minister rolnictwa podpisał rozporządzenie, które między innymi zakazuje:
• trzymania drobiu na otwartej przestrzeni
• handlu drobiem na bazarach i targowiskach
• organizowania wystaw, konkursów i pokazów ptaków
• polowań na ptaki
Naukowcy przewidują, że największe zagrożenie wystąpienia w Polsce ptasiej grypy, będzie miało miejsce wiosną - wtedy to ptaki będą masowo powracały z innych krajów, gdzie mogły mieć styczność z chorymi osobnikami. Nie należy wpadać w panikę, ale potraktować poważnie apel służb epidemiologicznych i podjąć wszelkie kroki, mające na celu zapobieganie ewentualnemu rozprzestrzenianiu się ptasiej grypy.