Diety Liczydło Czytelnia Przepisy kulinarne Forum dyskusyjne
Przyprawy są niezbędnymi dodatkami do potraw, nie tylko ze względu na walory smakowe! Pełnią rolę katalizatorów ułatwiających trawienie i przyswajanie.
Wołowina w jarzynach
Porcja dla 2 osób.Składniki: 200g wołowiny, kilka kropli oleju sezamowego, kawałek korzenia imbiru, 4 łyżki oleju słonecznikowego, 4 dymki, 350g bakłażana lub cukini, dyni lub ugotowanej fasolki szparagowej, 2 łyżeczki sosu rybnego, 200ml bulionu warzywnego, sól, pieprz, świeża lub suszona bazylia.
Wykonanie: mięso pokroić w cienkie paski, posypać utartym imbirem i skropić olejem sezamowym, odstawić pod przykryciem na 5 minut. Olej rozgrzać na patelni, usmażyć mięso. Dodać pokrojoną cebulę i bakłażana, doprawić solą, pieprzem i sosem rybnym, zalać bulionem. Gotować pod przykryciem 10 min. na bardzo małym ogniu. Przed podaniem posypać bazylią. Spodobał Ci się ten przepis? Na stronie Winiary.pl znajdziesz przepisy kulinarne na każdą okazję.