Diety Liczydło Czytelnia Przepisy kulinarne Forum dyskusyjne
Polskie kosmetyki do pielęgnacji twarzy i ciała są bogate w składniki odżywcze pochodzenia roślinnego, do tego mają atrakcyjną cenę, dlatego z chęcią kupują je kobiety z całej Europy!
Zupa pomidorowa
Składniki na 4 porcje zupy:5 dużych pomidorów, 2 cebule, 5 ząbków czosnku, 5 łyżek oliwy, szklanka mleka, 1 opakowanie sera mozzarella, świeże liście bazylii, tymianek - może być suszony, łyżeczka cukru, sól, pieprz, kostka rosołowa.
W garnku dusimy na oliwie pokrojoną cebulę i czosnek razem z kostką rosołową. W tym czasie sparzamy pomidory, obieramy ze skóry i również kroimy w kostkę. Pomidory dodajemy do garnka razem z łyżeczką cukru, solą, pieprzem i tymiankiem, można też dodać warzywną przyprawę do zup - według uznania. Całość dusimy na małym ogniu przez 30 minut. Następnie zdejmujemy z ognia - jeżeli trzeba ponownie doprawiamy i miksujemy. Jeszcze raz wstawiamy na kuchenkę i dodajemy stopniowo mleko cały czas mieszając zupę. Zupa pomidorowa powinna mieć konsystencję kremu - jeżeli jest zbyt gęsta dodajemy więcej mleka.
Zupę pomidorową podajemy gorącą, a na wierzch każdego talerza układamy 3 cienkie plastry mozzarelli i kilka listków świeżej bazylii. Dookoła talerza można poukładać małe grzanki z ciemnego pieczywa przyrumienione na oliwie, lub podać ciepłą bagietkę.
Jeżeli myślałeś, że o pomidorowej wiesz już wszystko - możesz być mile zaskoczony!
Spodobał Ci się ten przepis? Na stronie Winiary.pl znajdziesz przepisy kulinarne na każdą okazję.